Изборник Затворити

Ultrazvuk

Ultrazvuk – dijagnostička metoda koja se zasniva na primeni ultrazvučnih talasa različite frekvencije. Koliko je neškodljiv govori podatak da je prvi ultrazvuk korišćen u ginekologiji za pregled trudnica. Danas, pored toga, koristi se za pregled organa abdomena i male karlice, dojke, štitne žlezde, pljuvačnih žlezdi i pregled mekih tkiva.

Ultrazvukom se može pregledati i koštano-zglobni sistem ali je preporuka da se radi magnetna reznonana jer se dobijaju preciznije informacije.

Jednostavnost metode, brzina izvođenja, mogućnost čestog ponavljanja, dobra prostorna orijentacija kao i izostanak jonizujućeg zračenja su osnovne prednosti ove metode.

Takođe, ultrazvuk je nezamenljiv kada je reč o dijagnostici oboljenja žučne kese.

Kolor dopler sonografija je dijagnostička metoda koja se obavlja na istom aparatu kao i ultrazvuk i služi kao dopuna bazičnom ultrazvuku kada se na nekom organu primeti neka promena. Pored toga, pomoću ove metode ispituje se brzina i protok krvi kroz naše krvne sudove i vrši analiza tog protoka na osnovu čega se donosi zaključak da li na nekom krvnom sudu imamo plakove, koliki su, da li su rizični?

Na primer, ukoliko je prisutan trombotični plak, takav pacijent je u riziku da oboli od šloga. Zatim, da li postoje suženja – stenoze ili patološka proširenja krvnog suda – aneurizme.

Najčešće se pregledavaju krvni sudovi nogu, ruku i vrata, što je od velikog značaja neurolozima i vaskularnim hirurzima, pri određivanju adekvatne terapije pacijentu.

Gallery not found.